Yazma terapisi, kolay erişilebilir ve çok yönlü bir terapi şeklidir. Sadece bir defter ve kalem ile bireysel olarak yapılabilir veya bir danışman tarafından yönlendirici direktiflerle uygulanabilir.
Hangi format seçilirse seçilsin, yazma terapisi uygulayan kişinin kişisel farkındalıklar kazanmasına yardımcı olur, yaratıcı ifadelerle kendini dışa vurmasını sağlar ve kişinin hayatı üzerinde kontrol duygusunu hissetmesine ve güç sağlamasına yardımcı olur.
Stresle mücadele, kaybedilen hayat ritminin yakalanması, olumsuz düşüncelerin kaynağına ulaşıp farkındalığın geliştirilmesi, kaygı, umutsuzluk gibi duygu durumlarının yönetilmesi için uygulanabileceği gibi gelecek planlaması ve hayat düzeninin organize edilmesi için de kullanılabilir.
Terapötik yazının potansiyelini görmek kolaydır. Sonuçta, çağlar boyunca şairler ve hikaye anlatıcıları kalemi kağıda koymanın terapisel deneyimini yakalamış ve tanımlamaktadırlar.
Travmatik veya son derece stresli bir olay yaşayan bireylerde, etkileyici yazı önemli bir iyileştirici etkiye sahip olabilir. Yapılan bir araştırmada, dört gün üst üste 15 dakika boyunca en travmatik deneyimlerini yazan katılımcılar, dört ay sonrasında daha olumlu bir sağlıksal gelişme ivmesi kazanmıştır. (Baikie & Wilhelm, 2005).
Başka bir çalışmada, benzer sonuçlarla 100'den fazla astım ve romatoid artrit hastası üzerinde aynı yazma egzersizi test edilmiştir. Hayatlarının en stresli olayı hakkında yazan katılımcılar, hastalıklarıyla ilgili daha iyi sağlık değerlendirmeleri yaşamışlardır. (Smyth, Stone, Hurewitz, & Kaell, 1999).
Tüm bu somut araştırmalar ışığında, yazı terapinin, yazarın deneyimlerine anlam bulmasına, olaylara yeni bir bakış açısıyla bakmasına ve en stresli veya olumsuz deneyimlerindeki umut ışığını görmesine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
Genel olarak, yazma terapisinin birçok farklı durum için etkili olduğu söylenebilir. Bunlardan bazıları şunlardır;
Depresyon
Kronik hastalık sorunları
İletişim beceri sorunları
Terapötik yazı çalışmalarına başlamada birkaç farklı yol izlenebilir.
Fotoğraflarla Günlük Kaydı yöntemi ile kişisel bir fotoğraf seçilerek "Bu fotoğraflara baktığımda ne hissediyorum?" veya "Bu fotoğraflardaki kişilere, yerlere veya şeylere ne söylemek istiyorum?" gibi sorularla bir yazı terapi uygulaması yapılabilir.
En çok endişelendiğim şey...", "Uyurken uyumakta zorlanıyorum..." ve "En mutlu anım..." gibi anlamlı yazıyı teşvik eden cümle başlangıçlarından yola çıkılarak her gün sürekli 10 veya 15 dakika süreyle serbest yazı çalışması uygulanabilir.
Kendi terapisel yolculuğunu organize etmek zorlayıcı geliyorsa ya da uzman bir programla ilerlemek isteniyorsa atölyemizin hazırladığı Yazı ile Dönüşüm Atölyesi’ne kayıt olunup geçmiş, şimdi ve gelecek çalışmaları tamamlanabilir. Her ay düzenlenen dönüşüm toplantılarında gelişim takibi uzmanların eşliğinde takip edilebilir. Atölye çalışması her gün verilen yazı çalışmasını 10 gün boyunca sırayla yaparak uygulanır. Yazı çalışması ile birlikte verilen meditasyon uygulamaları ve dönüşüm grup paylaşımları ile yazı terapi desteklenir. Yazı ile Dönüşüm Atölyesi katılımcılara kapsamlı bir yazı terapi uygulama programı sunmaktadır.
Unutmayın yazı terapi herkesin uygulayabileceği bir kendi kendine yardım müdahalesidir. Başlamak zor gelebilir fakat ilk adım her zaman en zorudur. İlk adımı attıktan sonra oluşan farkındalıklarla geçirilen dönüşümler yazı alışkanlığını hayatın tümüne yayma alışkanlığını oluşturmayı kolaylaştıracaktır.
Comments